Bjarne Lykke Sørensen
Divisionsdirektør hos Siemens Danmark
Den nyeste digitalisering og automatisering af produktion og forsyningskæde gør, at Siemens og andre europæiske virksomheder kan konkurrere på lige fod med lavtlønslande som Kina, siger Bjarne Lykke Sørensen, divisionsdirektør hos Siemens Danmark.
I Danmark og mange andre europæiske lande er lønningerne så høje, at det kan være svært at producere varer til en konkurrencedygtig pris, på samme måde som eksempel Kina og lavindkomstlande kan. Det har dog ændret sig med den nyeste udvikling inden for digitalisering og automatisering af produktion og forsyningskæde. Med den nyeste IT, software og robotteknologi kan man skrue ned på mandskab og op for produktionen. Det har hjulpet Siemens til at bevare produktionen i europæiske lande og stadig være konkurrencedygtig på det globale marked, fortæller Bjarne Lykke Sørensen, divisionsdirektør for Industri hos Siemens i Danmark.
”Hvis man har en fuldautomatiseret produktion i Danmark, betyder det ikke så meget, at vi samtidig har højere lønninger, end man har i Kina og andre lande, da automatiseringen giver os en større produktion med færre medarbejdere,” siger han og fortsætter: ”Automatiseringen har gjort, at vi lige nu har en lønandel på under 5 procent for mange af vores produkter. Det gør os virkelig konkurrencedygtige, også på et globalt marked.”
Automation
Ved produktion af PLC’er (SIMATIC), der er små computere til automatisering, har Siemens med samme mandskab og antal kvadratmeter fået otte gange større produktion ud af det i forhold til starten af 00’erne pga. udviklingen af automatiseret produktion og forsyningskæde.
”Når vores produkter er producerede, bliver de efter 15 minutter bragt ud på vores lager, og efter 24 timer er de sendt ud til vores kunder. Der er en lynhurtig ekspedition, og det er afgørende for konkurrenceevnen,” siger Bjarne Lykke Sørensen og fortsætter: ”Tidligere producerede vi først produkterne, så solgte vi dem, og derefter kørte vi dem ud. Nu kører vi processerne parallelt.”
Danskerne er godt med
Det er ikke nødvendigvis dyrt at følge med i udviklingen inden for automatisering, vurderer Bjarne Lykke Sørensen. ”Vi har løbende opdateret vores produktionsplatform, og vi har oplevet, at man typisk kan bygge videre på den platform, man allerede har. Med fremtidens teknologi bliver udfordringen at binde alle elementer sammen på tværs af forsyningskæden.”
Fremtiden bliver virtuel
Fremtidens digitaliserede proces er allerede så småt begyndt at vise sig, og Siemens vil blive ved med at følge udviklingen. ”Det er helt afgørende for os som produktionsvirksomhed, og det er generelt en kæmpe chance og hjælp til europæiske lande i forhold til det globale marked. Nu handler produktion og konkurrencedygtighed ikke kun om lønninger, men om at udnytte den nyeste teknologi og optimere produktion og forsyningskæden,” siger Bjarne Lykke Sørensen.
I fremtidens produktion vil man have en digital tvilling eller klon i et software system, hvor man tester sit produkt. ”Inden for de næste år vil man i høj grad se, at vi designer, producerer og ændrer sine produkter i en virtuel verden på computeren, før det gøres i den fysiske verden. Så udfører maskinerne det, man gør i den virtuelle verden, og den virtuelle verden vil altid blive opdateret med, hvad der foregår i den virkelige verden. Det bliver det store i de næste fem til ti år. Vi er ikke mange år væk, så vil alt blive bygget op den vej,” siger Bjarne Lykke Sørensen.
Fleksibel produktion
Fremtiden produktionsapparater er desuden mere fleksible. ”Maskinerne bliver mere og mere intelligente og fleksible. I fremtiden kan man bestille individuelle produkter, der er lavet særligt til dig. Det vi allerede ser er, at du som kunde vil kunne designe dine egne sko eller bil over nettet. Informationen sendes så videre ned i et produktionsapparat, der sender produktet videre til lageret og derfra til kunden.”
Udfordringen bliver at få maskinerne til at spille sammen på tværs af forsyningskæden. ”Det hele bliver digitaliseret og automatiseret, og så er det vigtigt, at man har nogle standardiseret produktionsdata, som alle maskiner kan forstå. De skal tale samme sprog og kunne bruge hinandens data.”
Konkurrencedygtighed
Mange danske virksomheder er allerede godt med og tænker i at automatisere deres forsyningskæde og binde produktionen sammen med teknologi. ”Det kendetegner danskere, at vi er gode til at tage teknologien til os, og vi har mange medarbejdere, der er gode til at bruge den. Vi er på den måde et meget konkurrencedygtigt land,” slutter Bjarne Lykke Sørensen.