Det kan være noget af en jungle, når danske virksomheder vil etablere datterselskab i udlandet. Derfor bør man opsøge juridisk rådgivning om eksport helt fra starten.
Flere og flere danske virksomheder forsøger i disse år at etablere sig på det internationale marked, men rigtig mange virksomhedsejere kommer også hurtigt frem til, at det er lettere sagt end gjort. Der er nemlig rigtig mange juridiske faldgruber, når man første gang forsøger at opbygge virksomhed i et andet land, og derfor er der rigtig god idé i at tage fat i sin juridiske rådgiver og få gjort forarbejdet grundigt. Det mener Anders Nørgaard Laursen, der er professor i international skatteret på Juridisk Institut på Aarhus Universitet.
Kulturelle og lovgivningsmæssige kløfter
”Det er simpelthen et spørgsmål om at gøre det rigtigt i første hug. Jo længere væk man kommer fra egne græsgange, jo flere kulturelle og lovgivningsmæssige kløfter er der naturligvis at tage højde for. En dygtig rådgiver kan med fordel hjælpe med momsregistreringen, selvangivelsen, kontakten til skattemyndighederne i det pågældende land og andre praktiske gøremål i samme boldgade, der helst bare skal være styr på fra starten. Nogle lande kræver for eksempel skatten indbetalt a conto, og så er det rigtig rart, at have en rådgiver, der kan forestå betalingen til tiden,” siger han.
Beskatning i udlandet
Når en dansk virksomhed overvejer, om man skal eksportere direkte til det udenlandske marked, eller om man ønsker en lokal tilstedeværelse i form af en egentlig datterselskabsetablering, er det vigtigt at være opmærksom på de skattemæssige konsekvenser. Når der etableres et datterselskab, medfører dette, at virksomheden skal betale skat i udlandet af den indkomst, datterselskabet tjener. Når man så ønsker at hjemtage overskuddet til Danmark, risikerer man, at udbyttet bliver beskattet endnu engang. Som regel vil de danske overenskomster om dobbeltbeskatning eller EU-direktiver dog løse de værste problemer i den forbindelse.
Etablering af virksomhed i udlandet
Hvis man ikke ønsker at etablere et datterselskab på det fremmede marked, er det dog ikke sikkert, at virksomheden alene af den grund undgår en lokal beskatning. Det kan eksempelvis komme på tale, at aktiviteterne i udlandet medfører, at virksomheden får et såkaldt ”fast driftssted”. I så fald skal den beskattes i udlandet af den indkomst, der er optjent dér. Idéen om at der skulle være en stor økonomisk gevinst at hente ved at etablere et eller flere datterselskaber, er dog en sejlivet myte, forsikrer Anders Nørgaard Laursen. ”På nuværende tidspunkt er Danmarks selskabsskat på 23,5 procent, hvilket er lavere end gennemsnittet i OECD, og efter nytår bliver skattesatsen yderligere sænket til 22 procent. Så at det automatisk skulle være en kæmpe økonomisk fordel at etablere sig i udlandet er lidt af en skrøne. Faktisk kan det derimod resultere i en merudgift, fordi overenskomsterne om dobbeltbeskatning og direktiverne ikke i alle tilfælde løser problemerne med dobbeltbeskatning”.