Peter Klingenberg
Sekretariatschef i Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø – Velfærd og Offentlig administration
Alle arbejdspladser skal gennemføre en APV minimum hvert 3. år, eller når der sker væsentlige ændringer. APV kan være en proces, der bidrager positivt til udviklingen i virksomheder og organisationer.
”At lave en APV kan umiddelbart virke overvældende. Men sådan behøver det ikke at være. APV kan laves på mange niveauer, og man bestemmer selv, hvordan man vil gribe det an. Man kan enten lave den selv eller få hjælp til det, og der findes mange gode råd og værktøjer,” siger Peter Klingenberg, der er Sekretariatschef i Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø – Velfærd og Offentlig administration.
APV er lovpligtig
Som element af Arbejdsmiljøloven er der lovpligtighed i forhold til APV, for at arbejdet udføres forsvarligt i forhold til sikkerhed, sundhed og medarbejdertrivsel. En APV skal dokumenteres skriftligt og laves mindst hvert 3. år, og når der sker væsentlige ændringer i arbejdsprocesser og metoder.
Kortlægning, planer og opfølgning
”Der er to formål med APV’en: At følge og overvåge arbejdsmiljøet på en systematisk måde, så man opdager evt. problemer i tide, inden de bliver alvorlige, samt at få lagt en plan for, hvordan ledelse og medarbejdere løser de problemer, APV’en afdækker,” siger Peter Klingenberg.
En APV består af fem dele:
- kortlægning af fysiske og psykiske arbejdsmiljøforhold
- vurdering eller analyse af problemerne
- handlingsplan med prioritering af problemløsende opgaver
- plan for opfølgning
- kortlægning af sygefravær – om der er forhold i virksomhedens arbejdsmiljø, der kan medvirke til fraværet
Bidrager positivt til arbejdsmiljøet
”APV er en oplagt måde at få en systematisk drøftelse mellem ledere og medarbejdere af, ’hvordan står det til her hos os’. Det er særlig godt til at opfange problemer i opløbet og være opmærksom på forhold i arbejdsmiljøet, inden de vokser sig til evt. problemer,” siger Peter Klingenberg og tilføjer, at udfordringen ofte er, hvordan man holder fast i planerne og får gjort noget ved problemerne, men det findes der masser af muligheder for at få hjælp til.